Meer

Motten

Leefwijze

Het vrouwtje legt eitjes in de vouwen  van kleding, tussen haren van tapijten en bont, op veren, huiden, garen en vilt. Wanneer de larven uit de eitjes komen beginnen ze meteen met het spinnen van een buisvormig omhulsel vast aan de ondergrond; hierin verpoppen ze zich. De larven brengen de schade aan. De aantasting van materialen gebeurt vooral op rustige donkere plaatsen, zoals in kasten, dozen met oude kleren en in vloerkleden in weinig gebruikte ruimten. Motten houden van textiel met vet- of transpiratievlekken. Bij materialen die bestaan uit wol met kunststof voeden de larven zich met wol, maar maken ze ook de kunstvezels stuk.

Motten tasten vooral wol aan. Wanneer u motten heeft, of heeft gehad is het aan te raden uw kast goed schoon te maken met een sopje en de kleding te wassen of te laten reinigen. Na het schoonmaken kunt u  anti mot middelen in uw kast leggen/ hangen.

Verspreiding 
Motten verspreiden zich via aangetast textiel. Verspreiding vind nauwelijks plaats door de lucht. Ze huizen graag in vogelnesten.

Wanneer u wilt voorkomen dat uw kleding wordt aangetast door motten, kunt u het beste uw kleding schoon weghangen. Ook het gebruik van antimot middelen is aan te bevelen. U kunt kiezen voor een chemisch middel of voor het natuurvriendelijke cederhout, dit is bij ons te koop. Ook kunt u bij ons terecht voor advies.