Het geheim van de kleermaker»

Gepubliceerd op 11-09-2019

Het geheim van de kleermaker 

Hoe vervang je de rits van je jack?
 

Wanneer je zelf de kapotte rits van je jack vervangt kun je € 31.50 besparen min de kosten van de rits zelf. In dit blog leg ik uit hoe je dit kunt doen:

 

  • Controleer of de rits echt stuk is. Soms is het voldoende om het trekkertje of de loper te vervangen. Wanneer je de loper vervangt  is het belangrijk dat deze exact gelijk is aan de oude. Als deze ook maar een beetje afwijkt, blijf je trekproblemen houden.
  • De rits blijkt echt stuk te zijn en moet vervangen worden.
  • Torn de stiksels los met een tornmesje. Doe dit voorzichtig zodat er geen gaatjes in je mooie jack komen. Stop even als je je  geduld verliest en ga weer verder als je gekalmeerd bent. Haal daarna alle garenrestjes uit de stof.
  • Koop in de fourniturenhandel een stevige deelbare rits in de goede kleur en lengte.
  • Bekijk de ruimte waar de rits in moet komen goed. Alle vier de stoflagen  -twee aan de linkerkant en twee aan de rechterkant- moeten precies even lang zijn. Als ze even lang zijn hoef je nergens speciaal op te letten. Als ze verschillend zijn, bekijk dan goed welke kant langer/ korter is en onthoud dit. Als je de rits er in naait kun je dan aan de juiste kant ruimte inwerken.
  • Stik de rits eerst aan de binnenkant van het jack vast. De goede kant van de rits moet aan de buitenkant van het jack komen. De aan- en afhechtpunten moeten links en rechts gelijk zijn.
  • Vouw het bovenhoekje van de rits naar binnen en stik de bovenkant van de rechterkant van het jack over. Hierbij de stof aan de onderkant goed terug rollen en de stof aan de bovenkant net over het aannaaistiksel laten vallen, zodat je aan boven en onderkant een mooie strakke stiklijn krijgt. Wanneer er ruimte in de stof zit deze goed verdelen. Even stoppen met de naald in de stof als je bij het trekkertje bent en het trekkertje voorbij de naald trekken.
  • Als het eerste overstiksel klaar is de rits dichttrekken en een (wit) potlood pakken. Zet een streepje bij alle dwarsnaden en/of dwarsstiksels.
  • Stik de linkerkant over, zorg ervoor dat alle dwarsnaden en/of dwarsstiksels doorlopen.
  • Controleer of alle punten kloppen, knip alle draadjes af en strijk alles glad.

     Succes!

 

Als het niet mocht lukken kun je je jack nog altijd bij ons brengen. Voor €31.50 inclusief rits vervangen wij deze perfect. In de tijd die je jezelf bespaart kun je…

 

Onze openingstijden zijn:

Maandag gesloten

Dinsdag tot en met donderdag 10:00 uur - 17:30 uur

Zaterdag 10:00uur  - 12:30 uur

Lunchpauze van 13:00 uur -  13:30